сряда, 21 юни 2017 г.

Cottingley Fairies


Чували ли сте някога историята на феите от Котинглей?
Това е историята на едно безгрижно лято през 1917 в Котинглей, малко английско селце близо до Брадфорд и двете братовчедки Елзи (на 16 години) и Франсис (на 9 години). История за едно наистина вълшебно лято на луди игри в големия заден двор, белоснежни рокли и панделки в косите и... среща с феи!
През лятото на 1917 двете братовчедки се срещат с истински феи в онзи голям двор и дори успяват да ги снимат. Историята и снимките набират такава популярност, че самият Сър Артър Конан Дойл проявява огромен интерес, като е напълно убеден, че снимките са съвсем реални, а не продукт на манипулация. Скоро след това авторът публикува голяма статия посветена на котинглейските феи и светът започва да вярва в магията. 
След години Елзи и Франсис разкриват цялата истина (или почти цялата). Първо двете момичета твърдят, че на снимките всъщност не са заснети истински феи, а фрагменти от тяхното въображение, които са се материализирали в изображения. Много години след това изказване, двете братовчедки признават, че феите на снимките всъщност са рисунки, вдъхновени от детска книжка, отрязани и закрепени за растителността в задния двор с помощта на фиби. Обаче и двете са единодушни, че на последната пета снимка не са използвали рисунка и че всъщност на нея е заснета истинска фея. 
До смъртта си, нито Елзи или Франсис правят признания за петата снимка, като продължават да твърдят, че петата снимка не е манипулирана и на нея наистина е заснета магията на феите.
Вие вярвате ли във феи?
А ако ви кажа, че аз също се срещнах с феите от Котинглей и успях да ги заснема?! Да, съвсем истински са и ако много силно повярвате в тях и вие ще успеете да ги видите! Веселите и палави котинглейски феи, които обожават да се препичат на слънце, крият се в гъстата зеленина на изоставените дворове, феерично танцуват из въздуха, а крилцата им блестят на светлина и скачат от глухарче на глухарче винаги на пръсти. Следващият път, когато попаднете в градина или сред природата, затворете очи, поемете си въздух и на ум помолете феите да се покажат... и ако имате малко повече късмет, може и наистина да видите млечнобелите им малки телца и сияйни крилца през цепките на притворените си очи!




























3 коментара:

Your comments make me happy :)
Коментарите ви ме правят щастлива :)